Asociaţia Romana a Specialistilor in Securitate a creat Certificatul Profesional de Consultant in Securitate (CPCs) pentru profesionistii din consultanta in securitate.

CPCs reprezinta garantia existentei unui inalt nivel de profesionalism si etica pentru posesorul Consultant in securitatesau si ne propunem sa devina o certificare recunoscuta atat in Romania cat si in afara granitelor tarii, atat de catre profesionistii in securitate, cat si de mediul de afaceri in care acestia isi desfasoara activitatea.

Ne propunem ca prin aceasta certificare, clientii, beneficiarii, autoritatile, partenerii si colegii nostrii sa recunoasca valoarea certificarii CPCs prin independenta, valoarea etica si profesionala a consultantilor ce le detin si prin faptul ca acestia fiind membrii ai A.R.S.S. s-au angajat sa respecte atat un Cod de Conduita Etica, ca membrii ai unei asociatii profesionale cat si un Cod de Conduita si Etica specific profesiei de Consultant de Securitate iar incalcarea prevederilor acestora atrage excluderea, atat din randul asociatiei cat si retragerea certificarii de consultant de securitate, impreuna cu aplicarea sanctiunilor prevazute de statutul asociatiei si regulamentul de ordine interioara.

Certificarea CPCs va fi validata de catre Comitetul de Certificare din cadrul A.R.S.S. care are o componenta de 5 membrii, rolul sau fiind de a verifica atat calificarile candidatului cat si nivelul sau de cunostiinte prin testul sustinut de catre acesta.

Examenul de certificare consta intr-un test de intrebari, tip grila, ce vor trebui rezolvate intr-un interval de timp de 240 de minute.

Intrebarile includ: practicile de consultanta, managementul securitatii, managementul proiectelor, managementul riscurilor, managementul calitatii, sisteme electronice si fizice de securitate, legislatia specifica si etica in consultanta de afaceri.

Un examen de recertificare, va fi necesar o data la 3 ani.

Taxele de certificare si recertificare CPCs vor fi stabilite de catre Consiliul Director al A.R.S.S. care propune si componenta Comitetului de Certificare.

CALIFICARI NECESARE

Acestea sunt calificarile necesare pentru a deveni CPCs:

 1. EXPERIENTA
 2. Fiecare candidat trebuie sa aiba, cel putin, 3 ani de experienta documentata in industria de securitate privata.
 3. Verificarea experientei se va face prin prezentarea unor referinte profesionale si prin recomandari ale unor membrii ai A.R.S.S.
 4. Daca experienta de securitate nu poate fi verificata, solicitantul poate prezenta dovezi sub forma de livrabile (contracte incheiate, rapoarte de expertiza etc.) de la un numar de minimum 3 clienti. Acestea vor fi acceptate, sau nu, ca relevante de catre Comitetul de Certificare din cadrul A.R.S.S.
 5. EDUCATIA
 1. Fiecare candidat la certificarea CPCs, va trebui sa prezinte dovada ca are incheiata o forma de invatamant superior de minimum 3 ani si este absolvent al programului de specializare in ocupatia de “Consultant de Securitate” cod COR 242113.
 2. Alte calificari profesionale specifice domeniului securitatii private constituie un avantaj pentru candidat.
 3. Comitetul de Certificare are libertatea de a accepta, sau respinge, un candidat care nu poate prezenta dovada absolvirii programului de specializare.

III. INDEPENDENTA

 1. Candidatii la CPCs trebuie sa fie caracterizati de obiectivitate profesionala si sa nu accepte de la clienti, nici un fel de compensatii, plati sau beneficii finaciare si/sau materiale altele decat onorariile lor.
 2. Consultantii de securitate certificati sunt independenti si nu pot fi implicati in nici o activitate de proiectare, instalare si service a sistemelor de securitate, in nici o activitate de productie, import si/sau distributie de echipamente de securitate, in nici un fel de activitate de paza si protectie si in nici un fel de activitate care ar putea altera judecata obiectiva pentru acordarea consultantei solicitata de un client si ar putea genera un conflict de interese.
 3. Consilierea acordata de catre consultant se bazeaza exclusiv pe nevoile clientilor sai.
 4. Consultantul de securitate certificat, va trebui sa semneze o declaratie privind declararea independentei sale. Aceasta prevedere nu se aplica in situatia consultantilor de securitate necertificati dar care au o calificare de recunoastere nationala in profesia de consultant de securitate fiind absolventi ai programului de specializare in aceasta ocupatie.
 5. Persoanele implicate in furnizarea de servicii de investigatii, nu sunt eligibile pentru certificare, consultantul de securitate certificat aflandu-se in afara oricarei activitati de investigatii. Acestia nu se pot angaja in nici un fel in activitati de investigatii interne, divorturi, supraveghere si filaj, recuperare de bunuri si valori etc.
 6. De asemenea, acestia nu pot furniza personal sub acoperire si/sau garda de corp si vor refuza ferm orice fel de cerere de acest fel.
 7. Consultantul de securitate certificat, poate “investiga”, pe baze contractuale, acceptate de catre clientul sau, numai cu scopul de a obtine informatiile strict legate de finalizarea raportului de consultanta pentru a putea prezenta, clientului, concluziile si recomandarile sale.
 8. In situatia cand clientul cere servicii specializate (poligraf, analiza stresului etc.) pentru a determina unele acte de frauda si/sau inselaciune, consultantul de securitate certificat va recomanda subcontractarea catre un serviciu calificat.
 1. CARACTERUL
 1. Nu poate aplica pentru certificare nici o persoana care a fost condamnata pentru crima, inselaciune, frauda si/sau care implica turpitudine morala.

 CONTRIBUTIA LA INDUSTRIA DE SECURITATE

 1. Fiecare candidat la certificarea CPSc, va demonstra ca are o contributie semnificativa pentru industria de securitate. Urmatoarele exemple de asemenea contributii ar putea fi: sunt membrii in A.R.S.S si/sau intr-o alta asociatie reprezentativa a industriei de securitate din tara si/sau strainatate, au activitati de trainer si formator pentru industria de securitate, au publicat carti, articole si lucrari de specialitate in industria de securitate, au sustinut prelegeri si/sau conferinte pentru industria de securitate, au coordonat activitati de management de securitate si/ sau managementul riscurilor, provin din organisme specializate ale statului si au avut atributiuni specifice activitatilor de securitate etc.
 2. Fiecare din aceste contributii vor trebui sa poata fi verificate, Comitetul de Certificare putand accepta, sau respinge si alte contributii prezentate de candidat.
 3. Candidatul va trebui sa prezinte minim 3 astfel de contributii in ultimii trei ani inainte de aplicare.

 CODUL ETIC

Fiecare persoana CPCs, va accepta si va semna Codul de Conduita si Etica.

COMPONENTA CUNOSTINTELOR NECESARE LA EXAMENUL DE CERTIFICARE

 • Consultanta de afaceri.
 • Consultanta de securitate.
 • Sisteme integrate de securitate.
 • Management de securitate.
 • Managementul riscurilor.
 • Managementul proiectelor.
 • Legislatie specifica.
 • Etica profesionala.

NOTA: Componenta respecta prevederile „The International Association of Professional Security Consultants” pentru certificarea Certified Security Consultant℠ (CSC)

Pentru mai multe informatii contacteaza-ne la ARSS@ARSSonline.ro